Aamir Khan Kimdir?


Hint sinemasının en önemli isimlerinden Aamir Khan kimdir?

Muhammed Aamir Hussain Khan, 14 Mart 1965 tarihinde Mumbai-Hindistan’da dünyaya geldi.

Khan ilkokula J.B. Petit Okulu’nda başladı. Oradan St. Anne Lisesi’nde eğitimine devam etti. 9. ve 10. sınıfı Bombay İskoç Okulu’nda okudu.  Mumbai’s Narsee Monjee Koleji’nde ise 11. ve 12. sınıfı tamamladı.

Khan, çocuk yaşta aldığı iki küçük rol ile sinema hayatına başladı. Sekiz yaşında Nasir Hussain’in müzikal filmi Yaadon Ki Baaraat filminde şarkı söyledi. Sonraki sene babasının yapımcılığını üstlendiği Madhosh filminde Mahendra Sandhu’nun gençliğini oynadı.

1990 senesinde Khan’ın peş peşe 5 filmi gösterime girdi.

Dil (Kalp) filmi, dönemi için çok büyük bir başarı gösterdi ve o yılın en çok gişe yapan filmi oldu. Bu filmde gösterdiği başarıyı, 1934 yapımı bir Hollywood filmi olan “It Happened One Night” filminin yeniden çevrilmiş versiyonu olan ve gişe rekoru kıran romantik komedi “Dil Hai Ke Manta Nahin (Kalp Anlamaz) filminde devam ettirdi.

Her filminde daha büyük başarı sağlayan Aamir Khan, Türkiye de en çok sevilen yabancı oyuncudur.

Aamir Khan, 20 Ekim 2017 tarihinde vizyona girecek filmi “Secret Superstar“ın Hindistan ile aynı zamanda Türkiye’de de vizyona gireceğini sosyal medya hesaplarından duyurdu. Khan 4 Ekim’de filmin tanıtımı için Türkiye’ye geldi.

Filmde Shakti Kumar karakterini canlandıran Khan, “şimdiye kadar oynadığım en zor karakter” dedi.

Türkiye’deki ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müslüman Hint oyuncu, yönetmen ve yapımcı Aamir Khan’ı kabul etti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki kabul, basına kapalı gerçekleşti.

 

Filmografi:

1973 – Yaadon Ki Baarat

1974 – Madhosh Karakter

1985 – Holi

1988 – Qayamat Se Qayamat Tak

1989 – Raakh (Küller)

1989 – Love Love Love (Gençler Severse)

1990 – Deewana Mujh Sa Nahin (Kahır)

1990 – Jawani Zindabad

1990 – Tum Mere Ho

1990 – Dil (Kalp)

1990 – Awwal Number (Bir Numara)

1991 – Afsana Pyar Ka (Efsane Aşk)

1991 – Dil Hai Ke Manta Nahin (Kalp Anlamaz)

1992 – Parampara (Gelenek)

1992 – Daulat Ki Jung

1992 – Isi Ka Naam Zindagi

1992 – Jo Jeeta Wohi Sikandar(Kral İskender Hep Kazanır)

1993 – Hum Hain Rahi Pyar Ke (Aşk Yolunun Gezegenleri)

1994 – Andaz Apna Apna (Herkesin Bir Tarzı Vardır)

1995 – Aatank Hi Aatank

1995 – Baazi (Bahis)

1995 – Rangeela (Rengarenk)

1995 – Akele Hum Akele Tum (Ben Yalnızım Sen Yalnız)

1996 – Raja Hindustani (Hindistan’ın Kral’ı)

1997 – Ishq (Aşk)

1998 – Earth – 1947 (Toprak)

1998 – Ghulam (1998) (Köle)

1999 – Mann (Gönül)

1999 – Sarfarosh (Ülkem İçin)

2000 – Mela Karakter: Kishan Pyare

2001 – Dil Chahta Hai (Kalbin Arzusu)

2001 – Lagaan (Vergi)

2005 – The Rising: Ballad Mangal Pandey (İsyan:Mangal Pandey)

2006 – Rang De Basanti (Bahar’ın Rengi/Onu Sarıya Boya)

2006 – Fanaa (Kayboluş)

2007 – Taare Zameen Par (Yerdeki Yıldızlar/Her Çocuk Özeldir)

2008 – Ghajini

2009 – 3 Idiots (3 Aptal)

2009 – Luck By Chance (Misafir Oyuncu)

2010 – Dhobi Ghat (Mumbai Günlükleri)

2011 – Big In Bollywood (Belgesel – Misafir Oyuncu)

2011 – Delhi Belly (2011) (Misafir Oyuncu)

2012 – Talaash (Aranıyor)

2013 – Bombay Talkies (Misafir Oyuncu)

2013 – Dhoom 3 (Kargaşa)

2014 – PK

2015 – Dil Dhadakne Do (Bırak Kalp Atsın)

2016 – Dangal (2016)

2017 – Secret Superstar (2017)

2018 – Thugs Of Hindostan (2018) –  Yapım Aşamasında

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir